Sitemizi kullanabilmeniz için tarayıcınızda javascriptlerin çalışmasına izin vermelisiniz.

RapidVet-H Feline

Ekleme Tarihi: 06-01-2023 18:30
Paylaş: 
Facebook'ta Paylaş Linkedin'de Paylaş Twitter'ta Paylaş
RapidVet-H > RapidVet-H Feline

A, B, AB kan gruplarını tespit etmek için Aglütinasyon testi

Tür : Kedi
Tekniği Hemaglutinasyon
Algılama : Kan Grubu
Numuneler : Tam Kan
Sonuçların Yorumlanması : Görsel
Sunum : 2 - 5 - 10 - 20 test

 

Patoloji:

Kedilerdeki kan grupları, tek başına veya kombinasyon halinde A, B ve AB olarak ifade edilen iki antijenden oluşur, fakat köpeklerin aksine, kediler kırmızı kan hücrelerinin yüzeyindeki antijenlere karşı doğal izo-antikorlar içerir ve bu da kan transfüzyonlarını sorunlu hale getirir.

Kan grupları ırklar arasında değişkendir. Çoğu kedi A tipi antijenlerine ve düşük titre doğal anti- B antikorlarına sahiptir. Tersine, B kan grubu kedileri yüksek anti-A doğal antikor titrelerine sahiptir.

B grubu aşağıdaki cinslerde daha sık görülür: British shorthair, Devon Rex, Cornish Rex, Ragdoll, Birman, Persian, Himalian Abyssin-Somala ve Sphynx.

AB grubu kedilerde nadirdir ve eritrosit membranlarında hem A hem de B tipi antijenlere sahiptir ve doğal anti-A ve anti-B antikorları geliştirmezler.

Kedilerde kan grubunun bilinmesi, kan transfüzyonlarında transfüzyon reaksiyonlarını önlemek ve yenidoğan izoeritrolizinden korunmak için önemlidir.

B tipi kediler, A tipi kan transferi yapılırsa, yüksek bir anti-A antikor titresi içerdiklerinden, anında sistemik bir anafilaktik, bazen ölümcül reaksiyon geliştirirler.

Düşük anti-B antikor titreleri olan A Tipi kedilere, B tipi kan transfer edildiğinde sadece zayıf bir reaksiyon geliştirir, ancak eritrositler, hastalığın seyrini etkileyen daha kısa bir biyolojik yarı ömre sahiptir.

Tip AB kedileri, tip A veya B uyumsuzluğuna dayanan transfüzyon reaksiyonları göstermez ve hem tip A hem de B kan alabilir.

Yenidoğan izoeritrolizi, A tipi bir kedi yavrusu B tipi bir kediden doğduğunda ortaya çıkar. Kolostrumdaki anti-A maternal antikorları, yaşamın ilk 24 saati içinde yavru kediler tarafından emilir. Sonuç olarak, yaşamın ilk 2-3 günü içinde elolitik anemi ve ölüm meydana gelebilir.

Sağlıklı kedilerde ve yetiştiriciler tarafından kan tiplemesi yapılırsa, transfüzyon reaksiyonları önlenir ve yenidoğan izoeritrolizi minimuma indirilir.

 

Sonuçlar:

  • - Tahlil doğru yapıldıysa, “Patient Test (Hasta Testi)” işaretli kuyucukların en az birinde görünür aglütinasyon oluşmuş olmalıdır.
  • - Hasta numunesi Tip A'da aglütinasyon gösterirse, test edilen kedi A kan grubudur. Bakınız Şekil-1:


     
  • - Hasta numunesi Tip B olarak işaretlenmiş kuyucukta aglütinasyon gösterirse, test edilen kedi B kan grubudur. Bakınız Şekil-2:


     
  • - Hasta numunesi her iki hasta kuyusunda da aglütinasyon gösterirse, test edilen kedi kan grubu AB'dir. Bakınız Şekil 3:

 

Sonuçların belirlenmesinde 2 dakika sonra ortaya çıkan ince, taneli görünüm dikkate alınmamalıdır. Tip B kuyusundaki aglütinasyonun karakteri Tip A'dakinden farklıdır. Tip B oyuğundaki aglütinasyon, genellikle az sayıda büyük, amibik küre içerir. A Tipi kuyucukta aglütinasyon, genellikle her biri küçük bir pimin başı gibi, çok sayıda ayrık, küçük topak şeklindedir.

Hasta çok anemik ise ve hasta Tip A ise, antijen bölgeleri çapraz bağlanma ve aglütinasyonu önleyen bağlı antikor ile doymuş hale gelebilir. Hastada düşük PCV varsa, hasta kuyucuklarında (A ve B) seyreltici kullanmadan test yapmak faydalı olabilir.

Oto aglütinasyon reaksiyonlarının 2 örneğini görmek için bakınız Şekil-4 ve Şekil-5:

 



Ekleme Tarihi: 06-01-2023 18:30
HEMEN ARAYIN
+90 216 330 84 89
HEMEN SİPARİŞ VERİN
+90 533 433 82 14
EMAIL GÖNDERİN
info@medicareint.com